woensdag 2 november 2016

Stomme...eh....e!

De titel van dit stukje zou u misschien het idee kunnen geven dat er bij ons in de klas wordt gescholden. En dat terwijl we juist druk bezig zijn met de gedragsregels op school...

Gelukkig heeft dat stomme dan ook helemaal niets met stom te maken. Het gaat hier over de sjwa, de e die niet beklemtoond wordt uitgesproken, zoals bijvoorbeeld in het woord 'vader'.
Onze spellingslessen gaan hier namelijk over. Een les gaat over woorden die eindigen op ~en, ~er, ~el, ~e, de andere les over woorden met aan het begin ge~, be~, ver~. Deze vallen in de categorie klankwoorden, het woord klinkt anders dan je het schrijft. Zoals de kinderen zeggen: ''Je hoort een /u/, je schrijft een e'.

Daarnaast gaan we weetwoorden met aan het begin f~ en v~ leren. Van ieder moeten er straks 6 woorden in het geheugen zitten en tijdens het dictee goed geschreven worden.

Ook zullen we dit blok een nieuwe categorie woorden leren, dat zijn de regelwoorden. In dit blok zijn dat verkleinwoorden.

Wilt u thuis extra oefenen op alle woorden uit dit blok? Dan kunt u de woorden en de bijbehorende uitleg per les hier downloaden.

Geen opmerkingen: