vrijdag 28 oktober 2016

Handig rekenen

We hebben in het nieuwe blok van rekenen  de afgelopen weken niet alleen de tafel van 2 geleerd, maar ook geoefend in het handig uitrekenen van plus- en minsommen over de 10.

De methode leert de kinderen hier verschillende manieren voor aan. Voor een goede rekenaar is dit fijn, meerdere manieren om een som slim uit te rekenen. Maar wie niet zo sterk is, raakt hier behoorlijk van in de war.

Ik kan me voorstellen dat u dat ook raakt. Vaak hoor ik van ouders dat zij hun kind graag willen helpen om de truc onder de knie te krijgen, maar niet goed weten hoe we dit op school uitleggen. Daarom even een kleine uitleg voor dit sommen net rond het tiental, zoals 8+5 en 12-9.

Eerder hebben we druk geoefend op de vriendjes van 10, dat waren twee getallen die samen 10 zijn. Eigenlijk is dit hetzelfde als het splitsen van 10. Dus 9 en 1, 4 en 6 en ga zo maar door.
Voor een plussom als 8+5 maken we gebruik van de 10. Je gaat 5 splitsen in een getal dat samen met 8 10 is en doet dan het restant van de 5 erbij. Zo krijg je dus de som 8+2+3=13.
Voor een minsom als 12-9 maken we ook gebruik van de 10. Alleen ga je nu de 9 zo splitsen dat je van 12 naar 10 gaat, en haalt dan het restant er af. Zo krijg je dus de som 12-2-7=3.

Voor dit handige rekenen moet je dus wel heel goed de vriendjes van 10 weten en goed kunnen splitsen. Een veel gemaakte fout bij de leerlingen is dat ze verkeerd splitsen. Neem een som als 7+8. Nu moet je 8 zo splitsen dat het samen met 7 10 wordt. De meeste kinderen splitsen de 8 echter meteen in 4 en 4, dat zijn ze gewend. 7 en 4 is echter niet 10, en zo wordt de som er juist niet gemakkelijker op...
Met een beetje oefenen lukt dit wel goed en is het echt handig. Uiteindelijk kunnen we later in het schooljaar dezelfde manier gebruiken om grotere sommen als 47+18 uit te rekenen!

Geen opmerkingen: