maandag 12 september 2016

Moderne middelen

In een vorig bericht heb ik de woorden van taal en spelling geplaatst zodat u deze thuis kunt terug laten komen en extra kunt oefenen. Tijdens de informatieavond vertelde ik dat dit ook met software of apps kan. Het werken op een tablet of pc is een veel interactievere, aantrekkelijke en uitdagende manier om extra te oefenen.

De uitgever van de door ons gebruikte methodes, Taal in Beeld en Spelling in Beeld, heeft u daar een handje bij geholpen. Op de website van Zwijsen staat een leuk gratis spel, waarmee de woorden geoefend kunnen worden. Hiervoor surft u naar http://www.zwijsen.info/letterspel

Dit spel werkt op iedere computer en elk tablet met ondersteuning van Flash.


Daarnaast heeft Zwijsen een spellingsapp ontwikkeld voor tablets en smartphones.  Met de app leer je niet alleen beter spellen door het doen van oefeningen, maar krijg je eerst duidelijke uitleg bij elke spellingkwestie. Niet in taaie theorietekst, maar in een verhelderend filmpje dat je kunt bekijken en beluisteren. Daardoor leer je sneller en onthoud je het beter. Je wórdt dus niet alleen beter in spelling, je blijft het ook. Bovendien maakt deze aanpak het leren spellen makkelijker als je dyslectisch bent.



In de gratis versie van de app zijn er 3 spellingthema's beschikbaar, zowel voor toestellen met Android als Ios. Voor €2,99 kunt u er de overige thema's bijkopen. Een aanrader, want daar zitten 6 geschikte spellingsmoeilijkheden voor groep 4 bij, die perfect aansluiten bij de manier waarop we in de klas oefenen:

  1. Woorden die beginnen met ge~, be~, ver~
  2. Woorden die eindigen op ~lf, ~lg, ~lk, ~lm, ~lp
  3. Woorden die eindigen op ~rf, ~rg, ~rk, ~rm, ~rp
  4. Samenstellingen
  5. Een ~t of ~d?
  6. Open lettergreep (molen)
Meer informatie over de spellingsapp vindt u hier. Wilt u de app meteen downloaden dan kunt u dat voor iphone en ipad  hier doen, voor androidsystemen hier.

Overigens heb ik geen aandelen bij Apple, Google of Zwijsen, hoor! Ik ben gewoon enthousiast over nieuwe manieren om 'saaie' stof te oefenen!!!

Geen opmerkingen: