woensdag 30 november 2016

Gevoel

Het nieuwe blok van taal en spelling heeft als onderwerp gevoel.

Zo gaan de lessen spreken & luisteren over lichaamshouding en het aflezen van emoties. Bij de lessen schrijven hebben we geleerd dat er 2 soorten teksten zijn, verhaalteksten en weetteksten. Taalbeschouwing gaat over zinsbouw en vraagwoorden. De woorden van de lessen woordenschat zijn natuurlijk ook allemaal gerelateerd aan gevoel. Wilt u deze woorden extra oefenen? U kunt hier de woorden downloaden.

Voor spelling behandelen we dit blok weer 5 spellingscategorieën:
  • woorden op ~lf, ~lg, ~lk, ~lm, ~lp
  • woorden op ~rf, ~rg, ~rk, ~rm, ~rp
  • hoorbare samenstellingen
  • woorden met s~ 
  • woorden met z~
De bovenste drie spellingsmoeilijkheden vindt u overigens terug in de al eerder genoemde spellingapp voor tablets. Een prima manier op thuis extra te oefenen!

zaterdag 12 november 2016

Nationaal schoolontbijt


Gezellig samen gezond ontbijten, wat een fijne manier om een (school)dag te beginnen:


woensdag 2 november 2016

Stomme...eh....e!

De titel van dit stukje zou u misschien het idee kunnen geven dat er bij ons in de klas wordt gescholden. En dat terwijl we juist druk bezig zijn met de gedragsregels op school...

Gelukkig heeft dat stomme dan ook helemaal niets met stom te maken. Het gaat hier over de sjwa, de e die niet beklemtoond wordt uitgesproken, zoals bijvoorbeeld in het woord 'vader'.
Onze spellingslessen gaan hier namelijk over. Een les gaat over woorden die eindigen op ~en, ~er, ~el, ~e, de andere les over woorden met aan het begin ge~, be~, ver~. Deze vallen in de categorie klankwoorden, het woord klinkt anders dan je het schrijft. Zoals de kinderen zeggen: ''Je hoort een /u/, je schrijft een e'.

Daarnaast gaan we weetwoorden met aan het begin f~ en v~ leren. Van ieder moeten er straks 6 woorden in het geheugen zitten en tijdens het dictee goed geschreven worden.

Ook zullen we dit blok een nieuwe categorie woorden leren, dat zijn de regelwoorden. In dit blok zijn dat verkleinwoorden.

Wilt u thuis extra oefenen op alle woorden uit dit blok? Dan kunt u de woorden en de bijbehorende uitleg per les hier downloaden.

vrijdag 28 oktober 2016

Handig rekenen

We hebben in het nieuwe blok van rekenen  de afgelopen weken niet alleen de tafel van 2 geleerd, maar ook geoefend in het handig uitrekenen van plus- en minsommen over de 10.

De methode leert de kinderen hier verschillende manieren voor aan. Voor een goede rekenaar is dit fijn, meerdere manieren om een som slim uit te rekenen. Maar wie niet zo sterk is, raakt hier behoorlijk van in de war.

Ik kan me voorstellen dat u dat ook raakt. Vaak hoor ik van ouders dat zij hun kind graag willen helpen om de truc onder de knie te krijgen, maar niet goed weten hoe we dit op school uitleggen. Daarom even een kleine uitleg voor dit sommen net rond het tiental, zoals 8+5 en 12-9.

Eerder hebben we druk geoefend op de vriendjes van 10, dat waren twee getallen die samen 10 zijn. Eigenlijk is dit hetzelfde als het splitsen van 10. Dus 9 en 1, 4 en 6 en ga zo maar door.
Voor een plussom als 8+5 maken we gebruik van de 10. Je gaat 5 splitsen in een getal dat samen met 8 10 is en doet dan het restant van de 5 erbij. Zo krijg je dus de som 8+2+3=13.
Voor een minsom als 12-9 maken we ook gebruik van de 10. Alleen ga je nu de 9 zo splitsen dat je van 12 naar 10 gaat, en haalt dan het restant er af. Zo krijg je dus de som 12-2-7=3.

Voor dit handige rekenen moet je dus wel heel goed de vriendjes van 10 weten en goed kunnen splitsen. Een veel gemaakte fout bij de leerlingen is dat ze verkeerd splitsen. Neem een som als 7+8. Nu moet je 8 zo splitsen dat het samen met 7 10 wordt. De meeste kinderen splitsen de 8 echter meteen in 4 en 4, dat zijn ze gewend. 7 en 4 is echter niet 10, en zo wordt de som er juist niet gemakkelijker op...
Met een beetje oefenen lukt dit wel goed en is het echt handig. Uiteindelijk kunnen we later in het schooljaar dezelfde manier gebruiken om grotere sommen als 47+18 uit te rekenen!

maandag 24 oktober 2016

Op reis

We zijn al begonnen aan blok 3 van taal. Het thema is dit keer reizen.
Alle woorden van de lessen woordenschat, hebben dan ook met reizen te maken. We proberen deze woorden zo vaak mogelijk te gebruiken op verschillende manieren. Wilt u thuis mee oefenen? Dan kunt u de woorden hier downloaden.

De kinderen hebben tijdens de lessen luisteren en spreken geleerd dat ze een woord kunnen uitleggen met een zin, of dat je een zin en een plaatje kunt gebruiken. Ook hebben we ontdekt dat je kunt vertellen over onderwerpen waar je veel van weet en dat als je praat met verschillende mensen, je daar je spreekstijl op aan past. Tegen een vriendinnetje praat je anders dan tegen bijvoorbeeld de Koningin (nu ja, als het goed is doen de meeste mensen dat ;-)

Tijdens de lessen schrijven hebben we weer gewerkt met een woordweb. In het midden staat het spinwoord, daar omheen komen woorden die daar mee te maken hebben. Met die woorden kun je zinnen maken en die helpen je om een geordend verhaal te schrijven.

Voor het onderdeel taalbeschouwing ten slotte zijn we verder gegaan met ontleden. Het vorige blok hebben we geleerd dat mensen, dingen, dieren en planten namen hebben. Dit is een eerste aanbieding van naamwoorden. Nu hebben we het gehad over werkwoorden, alleen noemen we die in groep 4 doe-woorden. De uitleg is als volgt: "In elke zin staat een doe-woord. Doe-woorden zeggen wat mensen doen. Of dieren, planten of dingen."
Wilt u thuis oefenen met doe-woorden? Gebruikt u dan dit werkblad.


Pas in de bovenbouw leren de kinderen dat doe-woorden eigenlijk werkwoorden heetten, en komt het begrip naamwoorden erbij. Maar het echte ontleden, het zoeken van het onderwerp en de persoonsvorm, komt dus eigenlijk al voor in groep 4!

maandag 10 oktober 2016

Au, ou....

Het tweede blok van spelling schiet al weer aardig op. We hebben woorden met ng/nk en au/ou behandeld.

De meeste fouten worden gemaakt in de woorden met au of ou. Hieronder vindt u de uitlegkaarten die in de klas gebruikt worden. Voor dit blok moeten de woorden van de week A uit het hoofd worden geleerd.




Zoals u op de uitlegkaart kunt lezen, zijn woorden met au en ou weetwoorden. Dat wil zeggen dat de kinderen deze woorden uit het hoofd moeten leren. Een handige manier om dat te doen, is een kort grappig verhaaltje verzinnen met alle woorden er in.

Alle woorden uit dit blok (ook de nog niet behandelde woorden met aai/oei/ooi) kunt u overigens hier downloaden om te oefenen.

dinsdag 4 oktober 2016

Meer over keer

In het eerste blok van rekenen maakten de kinderen kennis met het keerteken. In dit stukje blog legde ik daar al iets over uit.

In het tweede blok zijn we een stapje verder gegaan en leren we de tafel van 2 en 10. De kinderen moeten de tafel kunnen opzeggen en de sommen door elkaar heen weten. Ze mogen straks eigenlijk niet meer over een antwoord nadenken, maar moeten het meteen uit het hoofd weten.

Dat wordt dus ouderwets stampen en uit het hoofd leren, of het wat moderner aanpakken en een app of website als Squla inzetten. Een muzikale aanpak kan ook, zo kunt u voor de tafel van 2 dit liedje leren:



Succes met oefenen!

dinsdag 20 september 2016

Draai je wijzer

Vanmiddag mochten we met de gg-groep naar de kinderboerderij voor de activiteit 'Draai je wijzer'.

Na een spannende start (de chauffeur hield een straf tempo aan :-) kwamen we keurig op tijd aan bij het park. Gelukkig wisten de meeste kinderen de weg in het park, want de juf moet altijd even zoeken en verdwaalt al bij het koetshuis...

Bij de schitterende boerderij aangekomen werden we keurig ontvangen door een medewerker die onsnog wat uitlegde. Met vergrootglas, zakje voer, opdrachtenboek en een draaischijf gingen de 5 groepjes daarna aan de slag om vragen te beantwoorden over alle dieren en zaken rondom de kinderboerderij. Tussendoor nog wat dieren bewonderen en  knuffelen en voor we het wisten was het bezoek alweer voorbij. Na het maken van een groepsfoto konden we zó de bus in die al op ons stond te wachten.

We hadden een hele fijne middag, mede dankzij de moeders van Mees, Ozan, Amy en Daan en de vader van Femke, die meegingen als begeleider. Fijn, ontzettend bedankt!





vrijdag 16 september 2016

Weer wat verder

Inmiddels zijn we voor alle vakken weer een stukje verder. Voor rekenen, taal en spelling hebben we de laatste lessen gehad en volg(d)en de eerste toetsen.
De afgelopen week hebben we de hele en halve uren bij klokkijken geoefend (doet u thuis mee?), splitsen, de al eerder genoemde keersommen en sommen waarbij handig gerekend moet worden. Denkt u hierbij aan dubbele sommen en eentje meer of minder, zoals 8+8=16 en 8+9=17. Ook hebben we verdwijnsommen en bijna-verdwijnsommen geoefend. Dit zijn minsommen waar het tweede getal bijna net zo groot is als de eerste, en waarbij het antwoord dan 0, 1 of 2 is. Een voorbeeld van zo'n verdwijnsom is 19-19=0. Een voorbeeld van een bijna-verdwijnsom is 19-17=2.

Omdat we voor taal en spelling dezelfde methode gebruiken, duren de lessen en blokken even lang en naderden we deze week voor beiden het einde van het eerste blok.
De taaltoets stond vandaag op het programma. Tijdens een blok taal worden steeds 20 min of meer nieuwe woorden aangeleerd tijdens de lessen woordenschat. Dit zijn de woorden die aan de muur in de klas hangen.
Uit onderzoek is gebleken dat nieuwe woorden pas goed beklijven als een kind ze meerdere malen in meerdere contexten krijgt aangeboden. Ik doe dat uiteraard tijdens de taallessen zelf, maar probeer dat ook op andere momenten. Vandaar dat er aan het prikbord in de klas tekeningen hangen met daarop een huis en een heleboel woordjes gerelateerd aan het woord huis.


Tijdens een blok spelling worden weer andere woorden aangeleerd, vaak met een bepaalde problemathiek zoals woorden met ei of ij. Vooral de zogenaamde weetwoorden, dus woorden die uit het hoofd geleerd moeten worden, moeten regelmatig worden aangeboden en herhaald. Ook dat gebeurt tijdens de spellinglessen, en waar het kan ook in de andere lessen.
Eerst hebben we een oefentoets gemaakt, zodat de kinderen zelf konden zien welke (soort) woordjes ze nog niet goed kenden. Daarna werden die vandaag nog extra geoefend, volgende week volgt het 'echte' dictee.

woensdag 14 september 2016

Ssst!

Niet verder vertellen hoor, maar de kinderen hebben stiekem alvast de tafels geoefend! Als u goed naar de plaatjes uit het rekenboek kijkt, kunt u de allereerste stapjes op weg naar het leren van de tafels en het keerteken zien ;-

Ondertussen hoeft u thuis echt nog niet te beginnen aan het ''stampen' van de tafels. Wel is het belangrijk om goed te oefenen op het snel kunnen optellen van groepjes: met groepjes van 2 (2,4,6,8,...,20), met groepjes van 3 (3,6,9,...,30), met groepjes van 4 (4,8,12...,40), groepjes van 5 (5,10,15,...,50) en tenslotte met groepjes van 10 (10,20,30...,100). Zo bent u eigenlijk voorbereidend bezig met de (antwoordjes van de) tafels te oefenen.

Deze voorbereidende fase is heel belangrijk. De rekenmethode wil dat de kinderen de gedachte achter de tafels, het herhaaldelijk optellen van dezelfde hoeveelheden, goed snappen voor ze de tafels daadwerkelijk uit hun hoofd gaan leren. Als de kinderen de som 3x4 onder ogen krijgen, moeten ze kunnen vertellen dat dit eigenlijk de lange som 4+4+4 is.


maandag 12 september 2016

Moderne middelen

In een vorig bericht heb ik de woorden van taal en spelling geplaatst zodat u deze thuis kunt terug laten komen en extra kunt oefenen. Tijdens de informatieavond vertelde ik dat dit ook met software of apps kan. Het werken op een tablet of pc is een veel interactievere, aantrekkelijke en uitdagende manier om extra te oefenen.

De uitgever van de door ons gebruikte methodes, Taal in Beeld en Spelling in Beeld, heeft u daar een handje bij geholpen. Op de website van Zwijsen staat een leuk gratis spel, waarmee de woorden geoefend kunnen worden. Hiervoor surft u naar http://www.zwijsen.info/letterspel

Dit spel werkt op iedere computer en elk tablet met ondersteuning van Flash.


Daarnaast heeft Zwijsen een spellingsapp ontwikkeld voor tablets en smartphones.  Met de app leer je niet alleen beter spellen door het doen van oefeningen, maar krijg je eerst duidelijke uitleg bij elke spellingkwestie. Niet in taaie theorietekst, maar in een verhelderend filmpje dat je kunt bekijken en beluisteren. Daardoor leer je sneller en onthoud je het beter. Je wórdt dus niet alleen beter in spelling, je blijft het ook. Bovendien maakt deze aanpak het leren spellen makkelijker als je dyslectisch bent.



In de gratis versie van de app zijn er 3 spellingthema's beschikbaar, zowel voor toestellen met Android als Ios. Voor €2,99 kunt u er de overige thema's bijkopen. Een aanrader, want daar zitten 6 geschikte spellingsmoeilijkheden voor groep 4 bij, die perfect aansluiten bij de manier waarop we in de klas oefenen:

  1. Woorden die beginnen met ge~, be~, ver~
  2. Woorden die eindigen op ~lf, ~lg, ~lk, ~lm, ~lp
  3. Woorden die eindigen op ~rf, ~rg, ~rk, ~rm, ~rp
  4. Samenstellingen
  5. Een ~t of ~d?
  6. Open lettergreep (molen)
Meer informatie over de spellingsapp vindt u hier. Wilt u de app meteen downloaden dan kunt u dat voor iphone en ipad  hier doen, voor androidsystemen hier.

Overigens heb ik geen aandelen bij Apple, Google of Zwijsen, hoor! Ik ben gewoon enthousiast over nieuwe manieren om 'saaie' stof te oefenen!!!

woensdag 7 september 2016

De 1e weken

De eerste weken in groep 4 zitten er al weer op. Ze vlogen voorbij, en we hebben al een boel hebben geleerd.

Zo hebben we met rekenen met behulp van een kralenketting geoefend op de telrij tot en met 100.
We hebben plus- en minsommen onder de 10 herhaald en daarna de bijbehorende sommen boven de 10 geleerd. Denk u hierbij aan sommen als 3+4=7 en 13+4=17.
In de projectles van rekenen hebben we besproken wat meten is en waarmee je dat allemaal kunt doen. En we weten nu wat een meter precies is.
Ook leerden we deze week dat je met een gemakkelijke som als 10+7=17 de moeilijkere som 9+7=16 kunt uitrekenen. 9 is eentje minder dan 10, dus is het antwoord ook eentje minder. Dit 'trucje' kun je ook gebruiken voor minsommen als 17-8. Omdat je weet dat 17-7=10, is dit eentje minder is dus 17-8=9.

Daarnaast blijven de vriendjes van 10 (getallen die samen 10 vormen: 1 en 9, 2 en 8, 3 en 7, enzovoort) heel belangrijk. De kinderen moeten deze combinaties goed uit het hoofd weten, om later sommen met een tientalpassering gemakkelijker uit te kunnen rekenen. 9+5 is dan uit te rekenen als 9+1+4.Het zou fijn zijn als u deze thuis oefent.


Tijdens de taallessen ging het over teksten: wat zijn teksten, past een tekst bij een plaatje en andersom, hoe maak je een tekening bij een tekst. Ook hebben we 20 nieuwe woorden geleerd romdom het thema omgeving, en dat je woordkaartjes en plaatjes bij een (nieuw) woord kan maken zodat je het woord beter begrijpt. Tenslotte was er een les over waarom mensen praten en wat dan gezegd wordt, en over luisteren en waarom mensen luisteren.
U ziet, heel diverse leerstof. Het zou fijn zijn als de woordjes die we geoefend hebben, regelmatig ook thuis terug komen. U kunt ze hier downloaden.

Bij spelling hebben we geleerd dat er klankwoorden en weetwoorden zijn.
In de categorie weetwoorden, woorden waarvoor geen regel is maar die uit het hoofd moeten worden geleerd, hebben we geoefend met de ei en ij. Bij klankwoorden, woorden die in klanken te hakken zijn en zo te schrijven zijn, ging het over korte en lange klanken (bv de a en aa). Daarnaast was er een les over woorden met sch- .
Wilt u de woorden die bij de spellingsmoeilijkheden horen thuis extra oefenen? U kunt ze hier downloaden met de juiste  uitleg er bij. Deze categorieën komen overigens later in groep 4 weer terug.

Onze schrijfkunsten zijn ook uitgebreid. We hebben al hoofdletters geleerd: de N, de M, de U en de IJ. Wie deze letter aan het begin van zijn of haar naam heeft staan, mag dus voortaan met een hoofdletter schrijven.

Ook hebben we 'officiële' leeslessen gedaan. Daarvoor wordt de klas in groepjes gedeeld, een groot deel van de kinderen mag na een gezamenlijke start zelfstandig door. Zonder dat de juf gestoord mag worden, want die oefent met een klein groepje verder.

maandag 5 september 2016

Infoavond

Vanavond was het dan zover, de jaarlijkse ouderinformatie-avond. Een heleboel ouders waren aanwezig. En hoewel ik geprobeerd heb mijn verhaal kort en bondig te houden en zelfs een powerpoint-presentatie had gemaakt, heb ik mijn publiek een aardig tijdje bezig gehouden. In die tijd hebben we in vogelvlucht bekeken welke stof er in groep 4 op het progamma staat. Als u er niet bij kon zijn of graag nog eens op uw gemakje wilt lezen, kunt u hieronder de presentatie downloaden. En mocht u nog vragen hebben, bent u natuurlijk altijd welkom om een mailtje te sturen of even op school langs te komen.


Bekijk hier de powerpoint-presentatie

zaterdag 20 augustus 2016

Welkom in groep 4!

Ook aan 6 weken vakantie komt ooit een einde. Vanaf maandag begint 't nieuwe schooljaar weer en gaan we er met frisse moed tegenaan. Vorige week heb ik hard in en aan ons lokaal gewerkt en staat alles op z'n plekje. Ik ben benieuwd of de kinderen al 'n beetje zin hebben in alle nieuwe, spannende dingen die ze in groep 4 gaan leren!

Met deze weblog wil ik graag alle ouders op de hoogte houden over wat er in de klas gebeurd. Waar zijn we mee bezig met alle vakken, bijvoorbeeld welke soort sommen we oefenen en wat voor taalopdrachten we maken. Ook zal ik regelmatig foto's maken en deze plaatsen. Daarnaast hoop ik grappige, ontroerende of opvallende gebeurtenissen met u te delen.

En natuurlijk is dit ook bedoeld voor alle kinderen. Als er leuke verhalen, gedichten of tekeningen gemaakt worden zal ik ze zeker op deze weblog zetten. Ik hoop dus dat u geregeld een kijkje komt nemen.